Att antalet renoveringar ökat dramatiskt under senare år kommer inte av någon slump. I och med att vanliga privatpersoner numera kan anlita professionella yrkesmän och dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden på sin deklaration – med ett årligt tak om 50.000 kronor per person – har helt enkelt gjort att fler öppnat sina plånböcker. Rot-avdraget har kort och gott gjort kontakten med professionella yrkesmän mer behaglig sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det som tyvärr inte heller kommer av någon slump är att antalet fuskjobb även de ökat dramatiskt och även detta har samma förklaring. Att man numera kan anlita en elektriker, en snickare eller en målare med denna generösa skattesubvention inbakad har gjort att fler företag öppnat nya verksamheter och där många av dessa tyvärr visat sig hålla en låg – i många fall usel – kvalitet. Särskilt tydlig blir detta i större städer och särskilt påtagligt blir problemet om man ser till två stycken områden och två specifika yrkesgrupper: elektriker och rörmokare.

Kort och gott – två områden där skadorna efter ett fuskjobb kan föra med sig fruktansvärda konsekvenser och där vattenskador och bränder kan nämnas som exempel på sådana. Att en privatperson i exempelvis Bromma anlitar en elektriker som visar sig sakna behörighet och där en brand uppstår som en följd av dennes arbete är tyvärr inte ovanligt och tyvärr så finns det heller inga enkla lösningar på detta.

Så hittar du rätt elektriker

Mycket av ansvaret ligger istället på hur man själv agerar. Det vill säga; man har som kund ett eget ansvar i att hitta rätt och detta oavsett vilken yrkesgrupp det handlar om – men kanske särskilt viktigt just inom elektriker och nämnda rörmokare. Hur gör man då det – hur kan man skilja- och separera två stycken yrkesmän från varandra och undvika den sämre av dem? Jo, man kan ta hjälp av följande punkter till en början:

• Vart har han jobbat tidigare? Kort och gott: referenser. Att ringa tidigare kunder är ett väldigt bra sätt att skilja agnarna från vetet.
•  Yrkesbevis. Gällande en elektriker så måste man kräva att få se behörighet innan man skriver ett kontrakt.
• Garanti och försäkring. Viktigt. Se till att det lämnas garanti och se till att företaget du anlitar jobbar mot ett försäkringsbolag – gärna ett av de större.
• Rekommendationer. Här menar vi inom branschen. Är den elektriker, rörmokare eller snickare du står inför att anlita till renoveringen i Bromma knuten – och därmed rekommenderad – till någon branschorganisation? Det är ett tecken på kvalitet och om inte? Ja, då bör du fortsätta ditt sökande.