De allra flesta som är i behov av ett stambyte behöver inte betala för bytet av stammarna. Vi syftar då på hyresgäster som bor i en hyresrätt där fastighetsägaren står för kostnaden för detta arbete. Men det finns också många som bor i en bostadsrätt eller villa och själva behöver bekosta detta byte.

Så hur mycket kostar egentligen ett stambyte? Man brukar säga att ett byte av stammarna brukar gå på omkring 250 000 kr till 300 000 kr. Detta är dock ett generellt riktvärde för kostnaden för ett dylikt arbete. Denna kostnad är per lägenhet inklusive badrumsrenovering. Så om fastigheten hyser många lägenheter kan det ofta röra sig om flera miljoner kronor i totalkostnad för byte av stammarna.

Med det sagt behöver som tur är detta arbete göras med ganska låg frekvens. Endast i sällsynta fall behöver man byta ut stammarna mer än var 30:e år. Ofta håller de sig i gott skick så länge som i 40-60 år framöver. Därmed bör kostnaden för stambytet slås ut på hela den förväntade livslängden för stammarna. Och då blir kostnaden för arbetet lite enklare att hantera. Men det exakta priset för ett stambyte varierar förstås även beroende på olika faktorer såsom hur mycket arbete som krävs i fastigheten.

Vad påverkar kostnaden för ett stambyte?

Som vi redan har nämnt finns det flera olika faktorer som påverkar den exakta slutkostnaden för ett stambyte. Priset för bytet av stammarna blir aningen lägre per lägenhet ju större fastigheten är. Men även andra faktorer påverkar prisbilden, såsom dessa:

  • Antalet meter rör (stammar) som ska bytas ut.
  • Rör det sig enbart om rörstammar som ska bytas eller även ventilationsrör, elledningar etc.?
  • Är arbetet relativt enkelt att utföra eller är bytet av stammar lite mer komplicerat?
  • Hur mycket krut ska läggas på de nya badrummen när dessa renoveras?

Vill du ha en uppskattning av kostnaden per lägenhet brukar den dock vara omkring 300 000 kr. Men detta kan alltså variera ganska kraftigt beroende på val av entreprenör samt en rad andra faktorer. Därför bör du kontakta din entreprenör för att få ett korrekt pris på ditt stambyte.