En bil som inte används kan vara en jobbig del av vardagen och en onödig utgift. Om man äger en bil som man av någon anledning inte kör, och som inte är värd att säljas på andrahandsmarknaden, kan skrotning vara ett bra alternativ. Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på innan man letar efter en bilskrot i Stockholm. Att ha lite koll på hur det fungerar då man skrotar en bil är en bra början.

Dokument man behöver på bilskrot i Stockholm

Att skrota en bil i Stockholm är en relativt enkel process, men det är smart att ha koll på vilka dokument man behöver. Om dessa är ordnade innan man bokar sin skrotning slipper man en del huvudbry:

  • Registreringsbevis (del 2)
  • Legitimation
  • Fullmakt (om någon annan än ägaren lämnar in bilen för skrotning)

Det är alltså två dokument som behövs om ägaren själv lämnar över bilen för skrotning och om registreringsbeviset skulle vara borttappat eller förlagt kan man enkelt beställa ett nytt genom Transportstyrelsens e-tjänst.

Mottagningsbevis

Det enda som är riktigt viktigt att man ser till går rätt till då man lämnar över bilen för skrotning är att man får ett mottagningsbevis. Detta är ett dokument som bevisar att fordonet kommit in till mottagningsstället och genom detta överlåts ägandet av bilen till bilskroten. Detta mottagningsbevis ska skickas in till Transportstyrelsen, ibland av ägaren, men ofta skickar bilskroten in det digitalt och då behöver bilens ägare inte tänka på detta.

Kostnader för att skrota bilen i Stockholm

Bilskrotning i Stockholm är ofta helt gratis, men det är viktigt att kolla upp vad som gäller för den specifika bilskrot man valt och i den kommun man bor. De eventuella kostnader som kan tillkomma då man skrotar sin bil är den för hämtningen, men denna ingår ofta kostnadsfritt i tjänsten. Kostar upphämtningen av bilen och den är körbar kan man välja att själv lämna in sin bil på bilskroten. En annan situation då kostnader kan tillkomma är om bilen skulle sakna vissa delar såsom däck eller växellåda. Om detta skulle vara fallet kan eventuella kostnader för skrotningen tillkomma.