En klassresa är det roligaste man kan göra med klassen men det är såklart lite jobb innan man kommer iväg. Det allra första som behöver göras är att kolla med skolledningen så att de godkänner resan. Det måste självklart finnas några inslag som är kopplade till lärande men detta brukar inte vara så svårt. Sådana aktiviteter kan exempelvis vara att gå på museum eller besöka historiska platser. Att överhuvudtaget promenera runt där man, i en stadsvandring, ger lärdomar som läraren kan berätta för eleverna om vad det är de ser. Det kan generellt vara bra att ha många aktiviteter inplanerade så att barnen inte blir rastlösa. Ett schema fyllt med roliga aktiviteter i kombination med lite fritid brukar gå hem, framförallt i klasserna med lite äldre barn.

Sedan kommer en snabb genomgång av vad det är för resa man vill göra – hur länge kan och vill man vara borta, hur långt bort ska man resa och så vidare. När man väl har bestämt resans utformning är det dags att bestämma det organisatoriska: vilka ska följa med på resan, räcker det med lärarna eller ska några föräldrar följa med? Finns det några föräldrar som kan och vill?

Därefter måste man se över budgeten. Finns det inga pengar i klasskassan finns det inte heller några pengar att ta sig till de nya, spännande platserna för.

När ni har ordnat upp med allt det organisatoriska och samlat ihop tillräckligt med pengar är det bara att boka resan och sticka iväg!