Lagad mat är livsviktigt för vår överlevnad idag. En gång i tiden var våra käkar så starka att vi kunde slita sönder köttstycken och bita genom de tjockaste fruktskalen. När vi sedan kom i kontakt med elden och lärde oss kontrollera den började vi tillaga maten vilket gjorde den mörare. Vi uppfann verktyg för att skära genom skalen utan att använda tänderna. Våra starka käkar behövdes inte längre när köttet var enkelt att tugga och de tjocka fruktskalen skalades bort med kniv. Idag har vi käkar byggda för att tugga tillagad mat. Vi skulle inte klara oss en dag bland våra förfäder och deras starka käkar. Matlagning uppskattas av oss och vårt samhälle. Det har blivit en konst att skapa smaker och laga maten så att den blir så god och lätt ätlig som möjligt.
Köksredskap
Något som hjälper oss vid tillagning av mat är vilka redskap vi har i köket. Kastruller, rivjärn, vispar och knivar. Alla har de en viktig funktion i matlagningen och går inte att ersätta med något annat. Vi kan inte steka på våra händer, vi kan inte riva med våra naglar, vispa med händerna eller skära med tänderna. Inte så som redskapen kan. En duktig kock använder sig av sina verktyg och förlitar sig på dem när det blir dags att skapa en fantastiskt god maträtt. Enligt många kockar är det viktigaste köksredskapet kökskniven. Utan kniv kan man inte hacka ingredienserna eller krossa dem, vilket går att göra med sidan av bladet på kökskniven. En snygg, hållbar och skarp kökskniv gör matlagning så mycket enklare. Även om kökskniven är det viktigaste redskapet i köket så gäller samma regler för alla redskap. Ju högre kvalité de har desto enklare blir det att skapa mat ämnad att tuggas av våra skörare käkar. Ju högre kvalité desto mer smakrik blir maten då kocken kan spendera tiden åt att oroa sig över kryddkombinationer snarare än den dåliga kvalitén på kniven.