Trött på blaskig latte och industritillverkade chokladbollar? Gå till ett riktigt konditori och ta en riktig fika tillsammans med familjen, vänner eller helt själv för att unna dig något gott.

Fika med kvalitet

Ett konditori med självaktning kan inte bara bjuda på riktigt goda bakverk utan har förstås riktigt gott kaffe därtill. Väldigt ofta ser man kaféer som bara har en kaffeautomat där personalen trycker på en knapp. Visst, de har blivit bättre, men det är få idag som vet hur man gör en riktigt bra kopp bryggkaffe. För det är ju det, eller kokkaffe, som det egentligen ska vara till en klassisk fika. Espresso och latte i all ära, men hederligt gammalt bryggkaffe har en helt annan smak. Om du hittar en riktigt bra kopp av den varan så passar den väldigt bra ihop med typiskt svenska bakverk. Smaken hos bakelser och kakor får lite mer plats än om du dricker ett intensivt espressokaffe.

Prova konditoriets klassiker

Nästa steg är förstås att välja något gott till kaffet. När åt du en Napoleonbakelse senast? Har du provat en ”Dammsugare” som inte gjorts i en stor fabrik? När åt du en chokladbiskvi med äkta smör i smörkrämsfyllningen senast? Eller för all del småkakor. Om de är bakade på riktigt bra grundingredienser är det en helt annan sak att äta havreflarn eller till och med enkla smördegskakor. De smakar fantastiskt gott utan krusiduller.

Rabarberpaj med riktig vaniljsås. Blåbärsbakelser med fluffig grädde. Frasiga wienerbröd som smälter i munnen. En riktigt fint bakad kanelbulle…. Det finns så otroligt goda bakverk som det är lätt att man glömmer bort om man inte tar sig tid att gå ner till konditoriet nån gång då och då. De fuskvarianter som  man hittar i kiosker eller mataffären kan definitivt inte mäta sig med den kvalitet och smak man får på ett konditori. Det är bättre att betala nån krona extra och äta den här typen av sötsaker mer sällan – men istället få en bättre kvalitet. Fuskbakade sockerbomber  tillverkade utan kärlek. Nej tack. Ska det vara så ska det vara ordentligt gjort.

Köp med något gott hem

När du är klar med fikat på plats bör du definitivt ta en titt i disken och se vad det finns mer. Kanske kan du köpa hem några småkakor till imorgon. Har du tagit en titt på vad för typer av bröd de erbjuder? Ett ordentligt bakat bröd håller några dagar och du lär säkert uppskatta en kvällsmacka senare. Om du fikat fram till stängningsdags brukar det också vara ett perfekt tillfälle att kunna köpa någon bakelse eller tårtbit till reducerat pris, då de inte kan stå kvar till dagen efter i kyldisken.

Du som bor i Stockholm har verkligen tur när det kommer till konditorier. Här är den traditionen fortfarande levande och många har börjat med trevliga fika-aktiviteter – kafferep rent av, där man kan kliva in och betala ett fast pris för kaffe med fri påtår och småkakor därtill. En trevlig tradition som absolut bör bevaras.