Det finns en hel del att fundera på och många råd att följa när du ska tvätta jeans. Nya jeans rekommenderas till exempel inte att tvättas på sex månader från inköpstillfället. Detta för att de faktiskt kommer att se snyggare ut om de får slitas ordentligt innan man slänger ner dem i tvättmaskinen. Är de däremot redan tvättade när du köper dem kan de tvättas som vanligt. Istället för att tvätta finns det speciella sprayer att spraya på som tar bort eventuell lukt. Eller, så kan man helt enkelt hänga ut jeansen på vädring. Alla jeans mår bra av att inte tvättas för ofta och jeansjätten Levi’s tog det steget längre och tillverkade ett par jeans som inte behöver tvättas alls.

Jeans ska inte torktumlas då detta krymper jeansen och sliter dem på ett fult och konstigt sätt. Jeans kan ofta färga av sig på andra kläder och ska därför tvättas med kläder i liknande färger. Man ska också tänka på att de faktiskt kan krympa, att följa tvättråden är därför väldigt viktigt och är det bra kvalitet på jeansen ska de inte krympa mer än vad som sägs i affären om du gör som det är föreskrivet.

På många webbutiker säljer man idag jeans i flera olika modeller och färger och alla har de sina specifika tvättråd. Viktigast av allt är att man väljer ett par jeans tillverkade av ett varumärke som är känt för sin goda kvalitet. Då kan försäkra sig om att de är enkla att tvätta.

Första gången man tvättar jeans kan man prova innan att lägga dem i en blandning av vatten och vinäger. Detta gör att den blå färgen håller lite längre och att jeansen inte kommer att tappa färgen lika snabbt. Det är en hel proffsvetenskap att tvätta jeans på rätt sätt och det bästa man kan göra är därför att fråga om råd i butiken där man köper sina byxor. Jeans må vara ett av världens populäraste plagg men ack så knepiga de kan vara att sköta på rätt sätt om man inte har koll.