Öl är en utsökt kategori drycker som är såväl förfriskande som spännande. Det är dock en mer komplex dryck än vad de flesta kanske tror. Tack vare det enorma utbudet av öl är det också väldigt intressant att gå på en ölprovning i Stockholm! För genom att göra detta kan du uppleva de mer intrikata detaljerna kring drycken. Detta istället för att bara hälla upp och halsa den i din ensamhet.

Briljera på din nästa ölprovning i Stockholm

Innan du går på en ölprovning i Stockholm kan det kännas bara att känna till grunderna. Genom att göra detta har du nämligen lite grann på fötterna och kan få ut mesta möjliga av upplevelse.

Därför bör du tänka på att:

  • Känna till skillnaden mellan olika sorters öl. Det finns i grund och botten två olika sorters öl: lager och ale. Lager är den vanligaste av dessa bägge sorter och är enklare att lagra. Den finns som såväl ljus respektive mörk öl. Ale är istället en överjäst öl som generellt sett har en fylligare och sötare smak. Även denna ölsort finns i flera olika variationer, däribland IPA.
  • Rensa paletten. Syftet med en ölprovning är att du ska kunna känna de djupa smaker som döljer sig i ölglaset. Det bästa sättet att göra detta är att rensa paletten med jämna mellanrum. Detta för att du enklare ska kunna särskilja de olika ingredienserna i de respektive dryckerna. Skölj därför gommen med lite vatten för att rensa paletten så att du upplever varje ny smak med samma förutsättningar.
  • Håll koll på temperaturen. Ljus öl bör serveras vid cirka 8-10 grader medan mörk öl bör serveras vid omkring 10-12 grader.
  • Häll upp drycken på rätt sätt. När du går på en arrangerad ölprovning är sannolikheten stor att du får ölen upphälld åt dig. I annat fall är det dock viktigt att se till så att den hälls upp på rätt sätt och inte bara att temperaturen är den rätta. Minst lika viktigt är alltså att ölet hälls på ordentligt, d.v.s. i en 45-gradig vinkel. Glaset bör fyllas till hälften och på detta sätt innan det avslutningsvis ställs rakt och fylls upp nästan till toppen.