Lär dig mer om de begrepp som återförsäljare ofta använder när de ska beskriva sitt utbud av fritidshus.

Nyckelfärdigt fritidshus

Med ett nyckelfärdigt fritidshus får du som köpare nyckeln till din nya bostad (eller fritidshus) och kan gå in och börja leva där direkt. Allt från tapet och vitvaror till innerväggar och badrum är färdigt. Otroligt bekvämt – otroligt populärt.

Bygglov för ett fritidshus

Om bygglov krävs eller inte beror på storleken på fritidshuset samt var det är tänkt att ställas. Klassas det som attefallshus behövs inte bygglov – däremot måste alltid en byggansökan skickas in. Vid sådan byggnation gäller exempelvis:

  • Byggnationen är maximalt 30 kvadratmeter
  • Huset ställs upp på en tomt där det redan finns en huvudbyggnad
  • Totala ytan av komplementshus är maximalt 40 kvadratmeter på tomten

Byggs ett attefallshus behövs inte bygglov – men däremot bygganmälan. Efter att en anmälan har tagits emot av kommunen, och behandlats, skickas ett startbesked ut. Det betyder att processen att bygga kan påbörjas. Sker påbörjan av byggnationen innan kan det innebära böter.

Permanentboende

Om en byggnad ska få klassas som permanentboende är det vissa kriterier som måste vara uppfyllda. Det handlar exempelvis om en viss grad av isolering, kvalité på fönster samt tillgänglighet via bredd på dörröppningar och badrum.

Klassas byggnaden som fritidshus finns fortfarande vissa kriterier som måste vara uppfyllda men dessa är därmed lägre än vid permanentboende.

Skatt vid uthyrning av fritidshus

Efterfrågan på att hyra fritidshus en vecka, en månad eller en hel sommar är stor. Det har gjort att många väljer att hyra ut det och därmed få en extrainkomst. Men det gäller att ha koll på vad som gäller kring skatten.

För det första får 20 % av årsintäkten dras av som ”omkostnad”. Det kommer bli högre slitage på ditt fritidshus om du hyr ut det, något som alltså får dras av som ett schablonbelopp. Det är även möjligt att göra ett schablonavdrag på 40 000 kr. Om det fortfarande finns intäkter, inom deklarationsåret, uppstår en vinstskatt på 30 % på detta belopp. Det är av denna anledning som många väljer att hyra ut sitt fritidshus upp till att de fått 40 000 kr under ett år. Därefter hyr de inte ur mer vilket innebär att de inte behöver skatta eller deklarera någon intäkt.